donderdag 18 juli 2019

Wat is het verschil tussen een 'gewone' en een gespecialiseerde advocaat?

In Nederland ben je officieel advocaat als je een beëdiging verzoek hebt ingediend bij de rechtbank. Zodra de advocaat is beëdigd, zal de advocaat worden ingeschreven op het tableau van de rechtbank. Hier gelden natuurlijk wel een aantal voorwaarden voor, zo is een eis dat er een universitaire juridische opleiding Rechtsgeleerdheid behaald is. Na de beëdiging mag de advocaat nog niet zelfstandig werken. De advocaat dient eerst 3 jaar onder begeleiding van een patroon kennis te maken met de wereld van de advocatuur. Tijdens de eerste drie jaren zal de Orde van Advocaten een aantal opleidingen voorschrijven. Als deze behaald zijn en de drie jaar erop zitten mag de advocaat zelfstandig werken. Dit traject geldt voor elke advocaat. Een advocaat kan zich pas hierna specialiseren in een rechtsgebied en zich aansluiten bij een specialisatievereniging.

Verschil tussen advocaat en specialist

Als advocaat kun je in principe elk rechtsgebied praktiseren. Logischerwijs is het natuurlijk erg lastig om op de hoogte te zijn van elk rechtsgebied en specialisatie. De meeste advocaten richten zich dan ook op één of meerdere rechtsgebieden en specialiseren zich hier in. Om de titel specialist te krijgen dient een advocaat te voldoen aan een aantal eisen. De advocaat moet minstens vijfhonderd uur per jaar aan het rechtsgebied besteden, dient hij of zij minimaal vijf jaar als advocaat werkzaam te zijn binnen het rechtsgebied en dient de advocaat de helft van de opleidingspunten te behalen die aangeboden wordt door de specialisatievereniging. Dit geeft ook meteen het grote verschil aan tussen een 'gewone' advocaat en een gespecialiseerde advocaat. Zowel de 'gewone' advocaat als de specialist zijn gebonden aan de gedragsregels van de Orde van Advocaten, maar een advocaat mag zich pas specialist noemen als er voldaan wordt aan de eerder genoemde aantal eisen. Bijna elk rechtsgebied heeft een specialisatievereniging waar de advocaat zich bij kan aansluiten.

Voordeel voor cliënten

Als u op zoek bent naar een advocaat, is het natuurlijk erg belangrijk dat u de beste vertegenwoordiging in de arm neemt. Bij een gespecialiseerde advocaat bent u er dus van verzekerd dat de advocaat uitgebreide kennis heeft over het rechtsgebied waarin zich het probleem zich afspeelt. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat een 'gewone' advocaat u niet ook goed kan vertegenwoordigen.